“UZ Leuven wil ook technisch een topreferentie zijn” 

Heidi Vandeur is een van de 200 medewerkers van de technische dienst die zich dagelijks inzetten voor een aangename en veilige werkomgeving. Als afdelingshoofd van het projectbureau leidt zij de realisatie van de infrastructuurprojecten op de UZ Leuven campussen mee in goede banen.

Samen met een team van 20 medewerkers ben ik verantwoordelijk voor het projectmanagement van de grote nieuwbouw- en renovatieprojecten. We verzorgen de project- en werfcoördinatie en volgen ook de disciplines ruwbouw en afwerking binnen deze projecten op. Hiervoor werken we nauw samen met de collega’s van de vijf andere afdelingen binnen technische dienst: droge technieken, natte technieken, medische instrumentatie, bouw&buitencampussen en kwaliteit&onderhoudsbeheer. Ook met interne diensten  zoals ruimteplanning, preventie&milieu, logistiek&mobiliteit, ziekenhuishygiëne,… stemmen we geregeld af. Daarnaast houden we uiteraard rekening met de vragen en wensen van de uiteindelijke gebruikers van onze projecten.
Dat brengt een druk werk- en overlegschema met zich mee. Behalve projectmanagementvaardigheden, technische kennis en een neus voor organisatie, komt stressbestendigheid goed van pas. Vaak is het een kwestie van goed communiceren en duidelijke prioriteiten stellen.

 

Uitdagingen

Geen enkele dag ziet er hetzelfde uit, wat deze job net zo interessant maakt. Op de UZ Leuven campussen staan de volgende jaren heel wat infrastructuurprojecten op stapel. Eén project op zichzelf realiseren is al een complexe puzzel van ruimtevragen, technische vereisten, duurzaamheidsambities, werforganisatie … Verschillende bouwprojecten gelijktijdig in studie, en vervolgens in uitvoering brengen en dat binnen de context van een operationeel ziekenhuis, vormt een behoorlijke uitdaging. Met het projectbureau rekenen we op onze opgedane ervaring in eerdere bouwgolven en op onze procedures en tools, om het project- en portfoliomanagement van deze bouwprojecten voor onze rekening te nemen.

Daarbij vind ik het belangrijk om als vertegenwoordiger van de bouwheer de bouwtechnische evoluties en mogelijkheden op te volgen, te overleggen, en hierin bewust weloverwogen keuzes voor het ziekenhuis te maken.

 

Technische topreferentie

De ambitie van UZ Leuven op alle vlakken trekt me heel erg aan. Op het gebied van medische zorgverlening is het ziekenhuis een topreferentie. Dat willen we doortrekken naar de technische kant van het ziekenhuis. Ook op het gebied van ziekenhuisinfrastructuur – denk aan de gebouwen, technische installaties, medische instrumenten – wil UZ Leuven een topreferentie zijn. Daar gaan we met de technische dienst elke dag voluit voor, en het is heel fijn om in zo’n sfeer bij te dragen aan de toekomst.

(Nieuw)bouwprojecten, alsook de technische exploitatie ervan, kosten een groot ziekenhuis als UZ Leuven handenvol geld. Daarom is het belangrijk dat we zo efficiënt en economisch mogelijk te werk gaan. Tegelijkertijd hecht ik veel belang aan klantvriendelijkheid. De geplande of ongeplande werken die we uitvoeren, moeten zo weinig mogelijk impact hebben op de zorgverlening voor patiënten. Zijn de patiënten en collega’s tevreden, dan ben ik dat ook.

 

Positieve ruimtebeleving

De technische dienst is met zijn 200 medewerkers best een groot team. Ik ben blij dat ik daarin mee het verschil kan maken. Als ingenieur-architect van opleiding werkte ik lange tijd bij architectenbureaus en aannemers, waar ik veel kennis opdeed over zorginfrastructuur, projectmanagement en -uitvoering. Die kennis pas ik nu toe op het ziekenhuis. Zo gaat mijn job veder dan het bouwtechnische. In de architectenwereld moest ik mij als vrouw trouwens vaak extra bewijzen, maar binnen onze technische dienst is daar niets van te merken. Dat maakt het hier heerlijk werken.