"Elke dag kom ik met een glimlach werken"

​​​​​​​​​​​​​​Samen met 550 collega's maakt Carine Lemmens deel uit van de schoonmaakafdeling. Dankzij haar kunnen patiënten in een hygiënische omgeving herstellen. Carine weet haar taken zo te organiseren dat ook de zorgverleners op de verpleegeenheid vlot kunnen werken.


Ik werk al 29 jaar in UZ Leuven en elke dag kom ik even graag werken. 27 jaar lang vond je mij op oogziekten in campus Sint-Rafaël, ik voelde me er echt thuis in een tof team. Sinds de verhuis naar campus Gasthuisberg werk ik op kinderpsychiatrie. Deze dienst is echt een geschenk uit de hemel. Ik zie graag kinderen en … zieke kinderen moet je eigenlijk nog liever zien. Ik heb niet echt veel contact met de patiëntjes, dat zou niet professioneel zijn. Maar als ze me zien verschijnen op de dienst en ze roepen “dag Carine”, is mijn dag meteen goed.

Variatie

Heel de dag in de weer zijn, geeft me voldoening. Morgens reinig ik de ruimtes van de leefgroepen, daarna pak ik de kantoren aan. Later op de dag poets ik kamers en sanitair. Ik werk voornamelijk alleen, daarnaast geef ik geregeld opleiding aan nieuwe collega’s. Ik zorg ervoor dat ze even graag komen werken. Het is vooral belangrijk dat ze een degelijke opleiding krijgen.

Rond 15 uur eindigt mijn shift, dan heb ik thuis nog een hele dag voor me. Het grote aanbod van de verschillende shiften vind ik een groot pluspunt. Normaal werk ik gewoon vaste dagen in de week en om de twee weken op zaterdag. Bijkomend neem ik soms zondagen over van bijvoorbeeld een zieke collega. Zo kan ik op maandag thuis zijn om mijn kleindochter naar school te brengen.

Wederzijds respect

Ik hou van het vele sociale contact dat je in het ziekenhuis hebt. Iedereen krijgt een ‘goedendag’ van mij. Je moet beleefd zijn en respect hebben voor de artsen en verpleegkundigen, net zoals zij dat voor ons hebben. Als ik een mindere dag heb, laat ik dat nooit zien.

Elke dag streef ik naar perfectie. Het betekent veel voor een zieke patiënt als iemand simpelweg goedendag zegt en de kamer goed poetst. Als ik de deur van een kamer achter me dichttrek, wil ik het gevoel hebben dat ik goed werk heb afgeleverd. Ook het team van zorgverleners ziet me graag komen. Ik ben een onmisbaar stukje in het geheel.