Aandacht voor beleving van de patiënt 

Op campus Pellenberg, waar het revalidatiecentrum van UZ Leuven is gevestigd, hebben alle patiënten hetzelfde doel: weer zelfstandig leren leven. En dat is vaak geen evident parcours voor geriatrische patiënten. In de revalidatieafdeling voor ouderen probeert sociaal werkster Katrien Nys de brug te vormen tussen patiënt, familie en medisch team. 

De Go-between

In 2005 ben ik op campus Gasthuisberg begonnen als sociaal werkster op de dienst geriatrie. Sinds een jaar werk ik nu in het revalidatiecentrum Pellenberg. De patiënten op mijn afdeling zijn oudere mensen die herstellen van een beroerte, een heup- of bekkenfractuur … Als sociaal werkster ben ik een beetje de go-between die samen met de patiënt, de familie en de zorgverleners de beste oplossing probeert te zoeken. Zonder de beleving van de patiënt uit het oog te verliezen, want dat is heel belangrijk bij revalidatie. 

 

Alle patiënten die in het revalidatiecentrum binnenkomen, hebben heel hoge verwachtingen van hun revalidatie en hopen opnieuw naar huis te kunnen gaan. Dat is begrijpelijk, maar voor geriatrische patiënten verloopt dat traject vaak niet zo vlot of blijkt gaandeweg dat bijsturing nodig is, zowel voor de patiënt als voor de familie. Mijn job is dan om goed te luisteren en te bemiddelen, waarbij ik de taal en het verhaal van de patiënt overbreng naar het volledige medische team, van artsen tot thuisverpleegkundigen.” 

 

Multidisciplinaire samenwerking

 

Binnen onze afdeling staat een multidisciplinaire samenwerking centraal. Zeker voor een geriatrische dienst binnen revalidatie is dat een enorme troef: 1 + 1 = 3! Ik vind het belangrijk dat UZ Leuven hier veel aandacht voor heeft. Per slot van rekening helpen we mensen, elk met hun eigen verhaal. Als sociaal werkster wil ik zo toegankelijk mogelijk zijn voor de patiënt en zijn brede omgeving. Want hoe moeilijk of confronterend de omstandigheden ook zijn – denk aan een patiënt die zich na een beroerte niet meer kan uitdrukken – samen sta je sterker om een patiënt- en contextgerichte oplossing te zoeken. En het is natuurlijk heel mooi als patiënten en hun familie je tijdelijk toelaten in hun leven. 

 

Complexe casussen

 

UZ Leuven staat voor innovatieve zorg, met vaak complexe casussen. In die 16 jaar dat ik hier werk, is het er zeker niet gemakkelijker op geworden. De vergrijzing, de betaalbaarheid van de zorg, corona … we voelen alle maatschappelijke veranderingen ook in het ziekenhuis. Precies daarom werkt UZ Leuven samen met tal van overlegplatformen en stappen we in transmurale projecten rond ouderenzorg. Door te signaleren wat we in de praktijk ervaren, kunnen we mee het beleid adviseren en bijdragen aan een betere toekomst. 

 

Zelf krijgen we ook veel kansen om onze kennis te delen, wat natuurlijk erg fijn is. Zo werk ik mee aan opleidingen, geef ik met het geriatrisch multidisciplinair team uitleg aan geneeskundestudenten of begeleid ik startende verpleegkundigen binnen sociaal werk. Want er komt wel wat bij kijken, van het creatief vinden van een tijdelijke oplossing voor de patiënt tot het afstemmen van de verschillende tempo’s waarop iedereen de situatie beleeft. Dat je constructief kan bijdragen, geeft veel voldoening.