"We blijven innoveren"


Robin De Roover is medisch stralingsfysicus op de dienst radiotherapie-oncologie. Hij zorgt ervoor dat patiënten de juiste hoeveelheid bestraling krijgen op de juiste plek in het lichaam. Daarnaast is hij druk bezig met een project rond een vernieuwde en verbeterde bestralingsbehandeling voor prostaatkanker.

​​​​​​​

Als medisch stralingsfysicus is mijn takenpakket erg divers, maar een van mijn belangrijkste verantwoordelijkheden is het nakijken van de lineaire versnellersystemen. Dat zijn de toestellen die de bestraling toedienen. Zo controleer ik of het toestel de juiste hoeveelheid bestraling op de juiste plek in het lichaam toedient. Het doel is altijd om een zo hoog mogelijke dosis bestraling op de tumor te krijgen en zo min mogelijk op de organen errond.

Meer patiënten helpen

Ik vind dat we hier echt grote stappen vooruit zetten met de nieuwe behandelingen die we aanbieden. We blijven innoveren zodat we meer patiënten kunnen helpen. Zo opende op mijn afdeling het eerste protontherapiecentrum van België. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie, waarbij de tumor bestraald wordt met protonen in plaats van fotonen. Dankzij de fysische eigenschappen van deze deeltjes kan het omliggende gezonde weefsel beter gespaard worden. In sommige gevallen vermindert daardoor de kans op (voornamelijk laattijdige) nevenwerkingen. Nu kunnen we hier patiënten behandelen, die we vroeger naar het buitenland moesten doorverwijzen.

Behandelingen verbeteren

We proberen ook bestaande behandelingen te verbeteren. Ik ben nu bezig met een project rond prostaatkankerbestraling. Vroeger moest een patiënt op zeven weken 35 keer langskomen voor een bestralingstoediening. In een internationale klinische studie, waaraan we meewerken, moet een patiënt maar twee keer per week langskomen en dat twee en een halve week lang. We zijn nu ook zekerder dat we de bestraling toedienen aan de tumor omdat we die continu volgen tijdens de bestraling.

Dankbaar werk

Mijn werkdag is geslaagd als ik terugkom van een lineair versnellersysteem en ik een probleem opgelost heb. Dan weet ik dat ik echt bijgedragen heb aan de behandeling van een patiënt. Maar ik help patiënten eigenlijk vooral achter de schermen. Door onderzoek te doen naar nieuwe technieken en hoe we die in de kliniek kunnen implementeren. Door het voorbereidingsproces te verbeteren met nieuwe technologieën en toestellen. En door de kwaliteitscontrole te doen tijdens de behandeling. Zo ga ik elke dag op zoek naar betere oplossingen voor onze patiënten.