"Ik blijf groeien in mijn job"


Orgaandonatie en transplantatie heeft Veronique altijd al geboeid. Daarom wijdde ze er haar masterstudie aan en is ze al meer dan 13 jaar verpleegkundige op de longtransplantatieafdeling en verpleegkundig specialist longtransplantatie.

​​​​​​​

Ik werk deeltijds als verpleegkundig specialist en deeltijds als verpleegkundige. Die combinatie is eigenlijk perfect, als verpleegkundig specialist is het heel waardevol dat je toch nog met één been in de praktijk blijft staan. Zo voel ik ook zelf beter aan op welke vlakken nog verbetering mogelijk is. Ik ga na wat er al op literatuurvlak verschenen is en verricht ook zelf wetenschappelijk onderzoek. Hierbij komt de wetenschappelijke achtergrond die ik tijdens mijn masteropleiding kreeg, heel goed van pas. Door nieuwe projecten te implementeren en kwaliteitsprojecten op te volgen, kan ik er mee voor zorgen dat onze patiënten de best mogelijke zorg krijgen.

Van pre- tot posttransplantatie

Patiënten die een longtransplantatie nodig hebben, leggen soms een lange weg af tot de transplantatie plaatsvindt. En ook daarna wacht hen een intensieve revalidatie en worden ze levenslang opgevolgd in het ziekenhuis. Het is een heel ingrijpend proces, niet alleen fysiek, maar ook psychosociaal.

Samen met de transplantatiearts, psychologe, sociaal werker, kinesitherapeut, ergotherapeut en andere zorgverleners, probeer ik de patiënten zo goed mogelijk te begeleiden en mee op te volgen tijdens het hele traject, van pre- tot posttransplantatie. Ik geef hen ook educatie en coaching over alle aspecten die bij een transplantatie komen kijken. Voor patiënten is het soms geruststellend om een vertrouwd gezicht te zien, zo hoeven ze niet telkens opnieuw hun verhaal te vertellen.

Collega's up to date houden

Ik zorg er mee voor dat mijn collega’s up-to-date zijn met de laatste nieuwe ontwikkelingen op het vlak van transplantatie. Zo blijven ze de kennis en knowhow behouden om de beste zorg aan de patiënten te kunnen geven. Omgekeerd leer ik ook veel van hen. Door in zo’n sterk, multidisciplinair team te werken, kan ik ook zelf blijven groeien in mijn job.