“Ik word voortdurend geprikkeld”


Davy Lambrechts heeft een uitgebreid en vooral gevarieerd takenpakket. Hij is kinesitherapeut op de afdeling ambulante revalidatie, die zich vooral richt op complexe wervelkolomgerelateerde problemen. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor het reconditioneringsprogramma en geeft hij les aan de KU Leuven.

Ik ben mijn carrière begonnen op de dienst ambulante revalidatie en heb deze job een drietal jaar gecombineerd met een job als kinesitherapeut op het SMAC, het sportmedisch adviescentrum UZ Leuven. Daar stond ik vooral in voor de preventieve en curatieve behandeling van atleten. De ervaring die ik daar opdeed, bleek ook enorm nuttig bij de ambulante revalidatie van patiënten met wervelkolomproblemen. Vandaag heb ik mij dan ook gespecialiseerd in de behandeling van atleten met wervelkolomgerelateerde problemen, maar behandel ik ook patiënten die al langere tijd rug- of neklast hebben en graag opnieuw actief willen zijn.

A la carte

Wat belangrijk is bij beide revalidatieprocessen, is dat je zo veel mogelijk à la carte werkt. Bij rug- en nekpijn zijn er vaak verschillende componenten die in meerdere of mindere mate kunnen bijdragen aan het probleem. Bij iedere patiënt is deze verhouding anders. Nadat het probleem in kaart werd gebracht, wordt in samenspraak met de patiënt het behandelplan opgesteld. Dat kan bestaan uit specifieke training, aanpassing van minder gunstige houdings- en bewegingspatronen, educatie, de aanpassing van bepaalde risicofactoren … Voor iemand met een bureaujob kan dat een minder optimale instelling van de werkplek zijn, bij een atleet gaan we na of er eventuele trainingsfouten gemaakt worden. Hiernaast kan de levensstijl van de patiënt ook een rol spelen. Zo weten we dat bijvoorbeeld roken, maar ook slaapproblemen kunnen bijdragen aan een bepaald pijnprobleem of het herstel in de weg kunnen staan. We werken dan ook nauw samen met de artsen en onze psychologe. Het houdt mij scherp dat ik van elk teamlid kan bijleren.

De grenzen van de patiënt verleggen

Een atleet begeleiden die met rugproblemen kampt en hem nadien terug zien stralen op een groot kampioenschap, geeft enorm veel voldoening. Maar die voldoening heb ik evenzeer als ik een patiënt die al vele jaren sukkelt met zijn rug, terug kan begeleiden naar een actieve levensstijl. Mijn streefdoel is dat elke patiënt zijn grenzen verlegt en een betere versie van zichzelf wordt, zowel fysiek als mentaal.

Reconditioneringsprogramma

In  het reconditioneringsprogramma waar ik voor verantwoordelijk ben, kunnen patiënten twee keer per week komen trainen in groep in onze fitness, onder de begeleiding van ervaren kinesitherapeuten.  Ook hier passen we ons à la carte-principe toe, we coachen en trainen mensen vanuit hun individuele noden en doelstellingen en we kijken hierbij naar zowel de biologische, psychologische en sociale aspecten. We prikkelen mensen en geven hen vertrouwen om stappen vooruit te zetten.

Collega’s en studenten opleiden

Naast mijn werk in het ziekenhuis geef ik les rond manuele therapie en oefentherapie bij wervelkolomgerelateerde problemen aan de KU Leuven en ben ik docent in het postgraduaat in de gevorderde musculoskeletale revalidatie - manuele therapie.

Variatie en kansen

Ik heb afwisseling nodig om mezelf te kunnen blijven uitdagen. Die vind ik meer dan genoeg terug in mijn gevarieerd takenpakket. Ik word voortdurend geprikkeld, werk samen met een heel fijn team en heb hier altijd kansen gekregen. Daar ben ik UZ Leuven en mijn collega’s heel dankbaar voor.